Byron Norton
Deneyimsel Oyun Terapisi
Merkezimizde Amerikali Deneyimsel Oyun Terapisi kurucusu Byron Norton’un ozgun oyun terapi yontemi uygulanmaktadir. Farkli ve diger oyun terapilerine göre daha etkilidir.
Çocuklar deneyimlerini açığa vurmak için oyuncakların ve rollerin sembolik anlamlarını kullanırlar. Çocuklar, travma deneyimlerinin üzerlerinde yarattığı etkileri bir çok yolla ifade ederler(Pynoos, 1996). Bu travmalar, çocuk anne karnında iken hamilelik sürecinde annenin duygusal ve fiziksel şiddet görmesi, annenin bir kaza, ölüm tehlikesi veya üst ebeveyn kaybı ile yas yaşaması, bebeğin doğuma kadar olan süre içinde kayıp korkusu yaşanması, zor ve riskli doğum, doğum sonrası riskler karşısında geliştirdiği deneyimlere dayanır.
Öfke patlamaları, aşırı uyarılma ve aşırı tetikte olma gibi gerileyici tepkilerle karşılaşılabilir. Bu tepkiler onların kontrolleri dışında gelişir ve dolaylı ya da dolaysız olarak ifade edilir (Levine, 2006). Deneyimsel Oyun Terapisi yöntemi çocukların travmatik olaya dair kişisel deneyimlerini ifade etmelerini sağlar (Norton, 2007). Çocuk oyun içinde, günlük hayatta bastırdığı ve hatırlayamadığı, altta yatan duygusal tepkilerini ortaya çıkarır.
Çocuk oyun terapisi sırasında, deneyimsel oyun terapisi ile güven ortamında kendini anlayıp, olduğu gibi kabul edip onaylayan oyun terapisti ile kurduğu ilişki ile duygusal ihtiyacının karşılanmasını sağlar. Deneyimsel oyun terapisinde çocuklar oyuncaklar ve rollerle bastırılmış bir ihtiyacını, duygusal yoksunluğunu, duygu durumunu ya da yetersizlik hissini temsil eder.
Merkezimizde yürütülen oyun terapisi süreci, aile terapisini de kapsamaktadır. Aile koşullarında yetişen çocuğun davranış gelişiminin aile tutumu dışında değerlendirilmesi mümkün değildir. Amaç, çocuğun iyileşmesini sağlarken aile yapısının ve iletişim tarzının olumlu gelişimini desteklemektir.