Duygusal ve Davranışsal Problemler
Endişe, kaygı, korku, öfke, pasiflik, hırçınlık, inat, sinirlilik, bağımlılık, ayrılık endişesi, alt ıslatma, parmak emme, tırnak yeme, yalan söyleme, mitomani (hikaye uydurma), tikler, takıntılar, mastürbasyon, kardeş kıskançlığı, dil gelişimi yetersizliği, duraklaması veya gerilemesi. Travma (boşanma, kayıplar, yas, fiziksel hastalıklar, taciz).
Çocukların ve gençlerin olaylar ve durumlar karşısında verdiği tepkilere bağlı olarak geliştirdikleri davranışlar duygusal temelli olabilir. Duygusal ihtiyaç veya duygusal çatışmalardan kaynaklanan davranışların bir biçimde ortaya çıkması iletişimde de sorunların yaşanmasına neden olur. Endişe, korku, kaygı, öfke… bastırılmış, ifade edilmemiş duyguları temsil eder. Olumsuz duygu ve tepkilerin önceliği kabullenilmesidir. Kabul gören bu duygular duygusal gelişimi sağlayan temeli oluşturur.
Temel alışkanlıklar (uyku, yeme, tuvalet)
Temel ihtiyaçların saptanması ve temel alışkanlıkların kazandırılmasında ailenin rolü büyüktür. Uyku ve beslenme düzensizlikleri, temel tuvalet alışkanlığı kazandırma, bezden çıkarma, biberon bıraktırma, tuvalet alışkanlığı kazandırma yaşı ailenin dikkat etmesi gerekli konularındandır.
Özel öğrenme güçlüğü
Özel Öğrenme Güçlüğü ya da Öğrenme Bozukluğu, zekası normal ya da normalin üstünde olan, yaşına uygun akademik becerileri gösteremeyen çocuklar için kullanılır.
Öğrenme Bozukluğu, gelişimsel nörolojik sorunu olan ancak bedensel, ruhsal, kültürel sorunu olmayan, okuma, yazma, matematik, kendini ifade etme, mekanı kullanma, mekanı algılama becerilerinde birinde ya da tümünde güçlük çeken çocukları kapsar.
Okul öncesi dönemde tanısını koymak güç olmakla birlikte erken belirtilerinde dil alanı, motor beceriler, algısal alan, dikkat ve hareket alanlarında yaşıtlarının altında bir gelişim seyri görülebilir. Daha çok ilköğretim döneminde ders başarılarındaki düşüş ile dikkat çeker.
Otizm, asperger, uyaran eksikliği ve yaygın gelişim bozukluğu
Çocuk Depresyonu
Gençlerde Psikolojik Danışmanlık
Duygusal ve Davranışsal Problemler
Özgüven, kaygı ve korkular, uyku bozuklukları, sınav kaygısı, başarısızlık kaygısı, aile ilişkileri, kardeş ilişkileri, kardeş kıskançlığı, okul problemleri, anne baba ayrılığı, öfke kontrol güçlüğü, madde bağımlılığı, tikler, takıntılar, yeme problemleri (az yeme veya çok yeme), saldırganlık, cinsel gelişim.
Sosyal beceri güçlükleri (özgüven düşüklüğü, iletişim sorunları, olumsuz benlik algısı, sosyal uyumsuzluk, sosyal fobi)
Özgüven yaşamın ilk yıllarında gelişir. Anne ile kurulan sağlıklı bağın gelişimi ile, ilerleyen yıllarda olumlu benlik algısı ve çevre ile geliştirilen iletişim becerisine dönüşür. Bu sebeple yaşamın ilk yılları hatta annenin hamilelik süreci gencin özgüvenli bir birey olmasının da temelini oluşturur.
Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite
Özel öğrenme güçlüğü